Chcecie poczuć wiosnę na wielkanocnym stole? Proszę bardzo! 🙂 Specjalne dla Was przygotowałam zdrową wersję faszerowanych jajek z awokado i jogurtem greckim. Użyłam naturalnych barwników do jajek – kurkumy oraz barszczu czerwonego. Jajka przepięknie komponują się na stole, przykuwają uwagę, a do tego smakują wybornie :).
Jajka faszerowane awokado
Wielkość: 4 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 172kcal
Składniki
- 4 jajka
- 1 awokado
- 100 g jogurtu greckiego
- Szczypiorek
- Kurkuma i barszcz z torebki (barwniki do jajek)
- Przyprawy: pieprz, sól, czarnuszka, do gyrosa, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Instrukcja
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz je i podziel na pół. Żółtka przełóż do miski.
- W dwóch miskach przygotuj ciepłą wodę, do jednej wsyp kurkumę, a do drugiej barszcz czerwony. Zanurz połowę jajek w kurkumie, a połowę w barszczu. Odstaw na 10 min.
- Awokado obierz i pokrój w drobne kawałki (ja użyłam rozdrabniacza), dodaj jogurt oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodaj żółtka jajek i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Jajka wyjmij z misek i ułóż na talerzu. Na każdą połówkę dodawaj farsz. Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem oraz czarnuszką.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka, dwie połówki jajka): Kcal: 172 | Białko: 10,0 | Węglowodany: 4,9 | Tłuszcze: 12,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz