Burger bez mięsa? Uwielbiam! Jest niesamowity, a kotlety z ciecierzycy są przepyszne i nadają wyjątkowy smak. Samodzielnie upieczone bułki drożdżowe z dodatkiem szpinaku pozwalają na stworzenie wyjątkowej kompozycji. Jeżeli nie macie czasu, możecie wykorzystać gotowe bułki. Zachęcam jednak do ich upieczenia. Gwarantuję, że nie pożałujecie – niebo w gębie! 🙂 Całość wykończyłam sosem chrzanowo-jogurtowym i podałam z frytkami z batatów.
Wegetariański burger z ciecierzycy
Wielkość: 2 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 705kcal
Składniki
Bułki (2 sztuki)
- 200 g mąki
- 120 ml wody
- 40 g świeżego szpinaku
- 3 g drożdży w proszku
- 3 g sezamu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- Przyprawy: pół łyżeczki soli
Kotlety z ciecierzycy
- 1/2 puszki ciecierzycy (po odsączeniu 120 g)
- 1/2 cebuli
- 1 małe jajko
- 25 g mąki ryżowej lub pszennej
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka chili, bazylia, przyprawa do gyrosa
Sos
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- 2 łyżki jogurtu
- Przyprawy: bazylia
Pozostałe składniki
- 2 duże liście sałaty
- 1/2 cebuli
- 4 plastry pomidora
- 6 plasterków ogórka
- 6 plasterków papryczek jalapeno
- 5 g parmezanu
Instrukcja
Bułki
- Szpinak zblenduj z połową wody (60 ml). Pozostała część wody musi być ciepła (do rozpuszczenia drożdży).
- Mąkę, drożdże oraz ciepłą wodę wymieszaj lub zmiksuj, dodaj zblendowany szpinak, sól i olej. Wszystko mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- Po upłynięciu czasu, wyjmuj ciasto z miski i ugniataj je do pozbycia się pęcherzyków powietrza. Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj dużą kulę. Połóż je na blaszce do pieczenia i posmaruj oliwą oraz posyp sezamem.
- Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. Następnie wyjmij bułki i pozostaw do ostygnięcia.
Kotlety z ciecierzycy
- Ciecierzycę odsącz i zblenduj. Cebulę posiekaj bardzo drobno. W misce połącz ciecierzycę z cebulą, dodaj przyprawy oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z ciasta formuj kotlety i obtaczaj je w mące (wskazówka: zamiast mąki możesz użyć bułki tartej). Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem lub oliwą.
Połączenie składników w całość
- Bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj łyżką sosu i połóż liść sałaty. Następnie połóż kotleta z ciecierzycy, a na nim pozostałe składniki. Górną część bułki posmaruj sosem.
- Całość możesz posypać parmezanem (wskazówka: cebulkę pokroiłam w plastry i upiekłam w piekarniku razem z bułkami).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 705 | Białko: 28,4 | Węglowodany: 114,1 | Tłuszcze: 15,0 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz