Czy mieliście okazję spróbować genialnych bułeczek cinnamon rolls? Jeśli nie, koniecznie nadróbcie zaległości. Smakują wyśmienicie, najlepiej gdy są jeszcze ciepłe. Dobrze komponują się z poranną kawą lub herbatą. Gwarantuję, że po ich wykonaniu będziecie do nich wracać :). Cynamon i polewa z lukru świetnie podkreślają smak bułeczek, co powoduje, że znikają w mgnieniu oka.
Cinnamon rolls
Wielkość: 24 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 99kcal
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 5 g drożdży w saszetce
- 150 ml ciepłego mleka 1,5%
- 25 g cukru
- 40 g masła
- 2 jajka
- Pół łyżeczki soli
Nadzienie
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 10 g cynamonu w proszku
- 1 żółtko jajka
- 2 łyżki mleka 1,5%
Lukier
- 1 białko jajka
- 30 g cukru pudru
- Sok z cytryny
Instrukcja
Ciasto
- Do miski wsyp mąkę i drożdże, dodaj cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie dodaj stopniowo mleko i jajka (2 żółtka i 1 białko). Taką masę ugniataj ręką lub mieszaj w misie miksera. Na koniec dodaj masło i ugniataj ciasto przez ok. 5 min.
- Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 min.
- Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do pozbycia się pęcherzyków powietrza (wskazówka: stolnicę posyp lekko mąką). Następnie rozwałkuj ciasto.
Nadzienie
- Rozwałkowane ciasto pokryj roztopionym masłem, a następnie posyp cynamonem wymieszanym z cukrem. Takie ciasto zawiń w roladę i potnij poziomo na kawałki, których wysokość ma wynieść ok. 3 cm.
- Gotowe kawałki ułóż na blaszce i odstaw na 30 min. do kolejnego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto posmaruj wymieszanym żółtkiem jajka z mlekiem (za pomocą pędzelka), następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu (wskazówka: ja użyłam blachy o wymiarach 30 cm na 20 cm). Po tym czasie wyjmij bułeczki.
Lukier
- Białko zmiksuj z cukrem pudrem i dodaj kilka kropel soku z cytryny. Gotowym lukrem posmaruj upieczone bułeczki (wskazówka: lukier można przygotować także bez białka: podgrzej w garnku wyciśnięty sok z cytryny i dodaj do niego cukier puder, wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 99 | Białko: 3,4 | Węglowodany: 14,4 | Tłuszcze: 3,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz