Co powiecie na malinowe naleśniki z nutellą i mascarpone? W dodatku z nutką fantazji w postaci wyjątkowo pięknej kompozycji naleśników w koronkowe wzorki. Smakują wybornie, a do tego zachwycają wyglądem. Dzięki wzorkowi każdy kęs powoduje, że nutella i mascarpone wypływają na zewnątrz z każdej strony :). Oczywiście naleśniki można również wykonać w bardziej standardowej postaci, gdzie przyjmą ładny, malinowy kolor.
Naleśniki malinowe z nutellą i mascarpone
Wielkość: 10 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 186kcal
Składniki
Masa na naleśniki
- 250 g mąki
- 225 ml mleka
- 150 ml wody (najlepiej gazowanej)
- 2 jajka
- 50 g malin
Nadzienie
- 50 g nutelli
- 100 g mascarpone
- 10 g malin
- 10 g cukru pudru
Instrukcja
- Masa na naleśniki: mąkę, mleko oraz jajka wymieszaj w misce. Maliny (10g) połącz z wodą i zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Połącz z pozostałymi składnikami i miksuj do uzyskania gotowej masy.
- Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wlewaj na patelnię robiąc wzorek. Przewróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
- Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem.
- Gotowy naleśnik połóż na talerzu, na bok naleśnika nałóż łyżkę mascarpone i nutelli. Zwiń tak jak zwykły naleśnik. Górę naleśnika udekoruj mascarpone i nutellą, a następnie posyp drobnymi kawałkami malin.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 186 | Białko: 5,8 | Węglowodany: 25,2 | Tłuszcze: 7,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz