Dziś mam dla Was propozycję na roladę ziemniaczaną z mięsem mielonym, szpinakiem i serem mascarpone. Rozpływa się ustach, a przy tym jest bardzo sycąca i do tego błyskawicznie znika z talerzy! Doskonale sprawdzi się także na spotkania w większym gronie. Gwarantuję, że goście poproszą o dokładkę ;). Inspirację przepisu zaczerpnęłam od Tasty, ale nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła własnych modyfikacji.
Rolada z ziemniaków i mięsa mielonego
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 390kcal
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 200 g mięsa mielonego
- 200 g szpinaku
- 1 cebula
- 0,5 puszki pomidorów
- Pół papryki czerwonej
- 1/4 puszki kukurydzy
- 100 g serka mascarpone
- 25 g sera mozzarella
- (Opcjonalnie) parmezan do posypania rolady (5g)
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka, pietruszka, czosnek
Instrukcja
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Blaszkę posmaruj lekko olejem, ułóż na niej papier do pieczenia i posyp mozzarellą. Na przygotowanej blaszce układaj ziemniaki rzędami tak, aby kolejny rząd zakrywał ¾ poprzedniego (zdjęcie poniżej). Ziemniaki posól i lekko posyp serem mozzarella. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 min. w temperaturze 190 stopni C (wskazówka – ja użyłam blaszki 30 cm na 20 cm).
- Cebulę posiekaj w drobne kawałki, razem z mięsem włóż na posmarowaną olejem patelnię. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pietruszką i papryką. W momencie, gdy mięso będzie prawie usmażone, dodaj paprykę pokrojoną w drobne kawałki. Całość zalej pomidorami z puszki i smaż jeszcze ok. 5-7 minut.
- Szpinak włóż na drugą patelnię (dodaj sól i czosnek) - smaż do jego zwiędnięcia.
- Gotowy szpinak wymieszaj w miseczce z mascarpone.
- Ziemniaki wyjmij z piekarnika, poczekaj aż chwilę się przestudzą. Na ziemniaki połóż i rozsmaruj warstwę szpinaku z mascarpone, a następnie nałóż i rozsmaruj warstwę farszu z mięsem.
- Z użyciem papieru, na którym były pieczone ziemniaki zacznij zwijać całość w roladę rozpoczynając od miejsca, gdzie były kładzione ostatnie ziemniaki. Zawijaj roladę powoli, jeśli ziemniaki trochę przywarły od spodu, pomóż sobie widelcem.
- Gotową, zwiniętą roladę posyp serem mozzarella, wstaw do piekarnika i piecz 15 min. w temperaturze 190 stopni C.
- Po wyjęciu rolady z piekarnika można ją od razu podawać. Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym. Można posypać ją parmezanem do smaku.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 390 | Białko: 23,4 | Węglowodany: 37,9 | Tłuszcze: 16,6 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz