Go Back

Bezy z owocami

Przygotowanie: 3 hrs
Wielkość: 16 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 148kcal

Składniki

bezy

  • 5 białek jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

krem

  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 20 g cukru pudru (2 łyżki)

dodatkowo

  • 100 g borówek (lub innych owoców)

Instrukcja

bezy

  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Następnie dodawaj do nich stopniowo cukier puder i nadal ubijaj (około 5 minut, do całkowitego rozpuszczenia cukru).
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
  • Gotową masę przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką lub pomiń ten punkt, jeśli będziesz nakładać masę łyżką.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią masę tworząc okręgi na papierze lub nakładaj łyżką.
  • Gotową blachę z bezami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 5 minut w temperaturze 120 stopni C z termoobiegiem. Następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni C i piecz bezy przez 2,5 godziny z termoobiegiem). Jeśli masz dwie blachy, włóż jedną pod drugą.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw bezy do wystudzenia (możesz zostawić na całą noc, ale nie jest to konieczne).
  • Udekoruj bezy kremem (najlepiej przed podaniem) i ułóż na wierzchu owoce. Gotowe bezy z kremem trzymaj w lodówce.

krem

  • Śmietankę wlej do miski i ubij na sztywno.
  • Następnie dodaj mascarpone i cukier puder. Całość zmiskuj do całkowitego połączenia składników.
  • Gotowy krem nakładaj łyżką lub przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładaj na bezy.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka z kremem): Kcal: 148 | Białko: 2,1 | Węglowodany: 16 | Tłuszcze: 8,6
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu