Mąkę, cukier oraz drożdże wsyp do miski. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
Masło rozpuść w rondelku, a następnie dolej do niego zimne mleko i wymieszaj (całość ma być lekko ciepła, ale nie gorąca).
Do miski z mąką dodaj jajko, a następnie masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu podziel na 2 części. Następnie każdą z nich podziel na 4 części (możesz także podzielić ciasto na 3 części i zapleść chałkę tak jak warkocz).
Z każdej z 4 części uformuj wałki o tej samej długości. Sklej początki wałków i zapleć chałkę tak jak na zdjęciach lub jak warkocz. Końce wałków złącz ze sobą. Z drugą częścią ciasta zrób to samo.
Gotowe chałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie.
Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj chałki.
Następnie posyp je kruszonką.
Włóż chałki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).