Go Back

Chałka

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 2 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 1574kcal

Składniki

chałka

  • 550 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
  • 80 g masła
  • 220 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru

kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

dodatkowo do posmarowania

  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko

Instrukcja

chałka

  • Mąkę, cukier oraz drożdże wsyp do miski. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
  • Masło rozpuść w rondelku, a następnie dolej do niego zimne mleko i wymieszaj (całość ma być lekko ciepła, ale nie gorąca).
  • Do miski z mąką dodaj jajko, a następnie masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Ciasto po wyrośnięciu podziel na 2 części. Następnie każdą z nich podziel na 4 części (możesz także podzielić ciasto na 3 części i zapleść chałkę tak jak warkocz).
  • Z każdej z 4 części uformuj wałki o tej samej długości. Sklej początki wałków i zapleć chałkę tak jak na zdjęciach lub jak warkocz. Końce wałków złącz ze sobą. Z drugą częścią ciasta zrób to samo.
  • Gotowe chałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj chałki.
  • Następnie posyp je kruszonką.
  • Włóż chałki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).

kruszonka

  • Wszystkie składki zagnieć do uzyskania kruszonki (rozetrzyj masło w dłoniach tak, żeby oblepiło mąkę i cukier).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 1574 | Białko: 43,6 | Węglowodany: 269,1 | Tłuszcze: 49,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu