Go Back

Ziemniaki hasselback

Przygotowanie: 1 h. 20 min.
Wielkość: 12 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 81kcal

Składniki

  • 12 szt. ziemniaków (liczba dowolna)
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, czosnek granulowany, rozmaryn lub zioła prowansalskie
  • 10 g tartego parmezanu do posypania (opcjonalnie)

Instrukcja

  • Ziemniaki dokładnie umyj.
  • Pokrój ziemniaki od góry na cienkie plasterki zwracając uwagę na to, żeby ich nie przeciąć (można podłożyć np. 2 drewniane łyżki po bokach).
  • Pokrojone ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
  • Ziemniaki posmaruj olejem i następnie posyp obficie przyprawami.
  • Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ziemniaki przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Na ostatnie 5 minut włącz termoobieg.
  • Po wyjęciu posyp je parmezanem. Podawaj z ulubionymi sosami i dodatkami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 81 | Białko: 1,9 | Węglowodany: 16,4 | Tłuszcze: 1,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu