Go Back

Fit kulki lion

Przygotowanie: 30 min.
Wielkość: 30 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 48kcal

Składniki

  • 30 g ryżu preparowanego lub pokruszonych wafli ryżowych (użyłam ryżu)
  • 50 g suszonych daktyli (około 15 średnich sztuk)
  • 100 g masła orzechowego (3 pełne łyżki)
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (1 tabliczka)
  • 10 g oleju kokosowego (1 łyżka)

Instrukcja

  • Daktyle zalej wodą i odstaw na 10 minut.
  • Po tym czasie odlej z nich wodę i zblenduj, żeby rozdrobnić je na małe kawałki.
  • Do miski włóż rozdrobnione daktyle, dodaj masło orzechowe oraz ryż preparowany (lub pokruszone wafle). Całość wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły.
  • Z gotowej masy formuj kulki i układaj je obok siebie.
  • Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej (olej kokosowy możesz pominąć, ale dzięki niemu czekolada będzie rzadsza i wystarczy na wszystkie kulki).
  • Uformowane kulki obtocz w przygotowanej czekoladzie.
  • Układaj je desce, wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia (około 40 minut).
  • Kulki trzymaj w lodówce.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 kulka): Kcal: 48 | Białko: 1,3 | Węglowodany: 4,4 | Tłuszcze: 2,9
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu