Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj (ciasto będzie dość rzadkie).
Następnie zakryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
Kolejnego dnia wyjmij ciasto na posypany mąką blat i uformuj kulę. Jeśli ciasto się klei, podsyp mocniej mąką (ciasto ma być nadal dość rzadkie).
Na durszlak wyłóż ściereczkę i posyp ją mąką. Następnie włóż na ścierkę uformowane ciasto, posyp je mąką i zakryj. Odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i włóż do niego pusty garnek lub naczynie żaroodporne (pamiętaj, żeby ganek nie miał plastikowych rączek).
Po 30 minutach wyjmij ostrożnie garnek i przełóż do niego ciasto na chleb (w tym celu rozwiń ściereczkę, przytrzymaj ją i energicznie przerzuć ciasto do garnka).
Natnij górę ciasta i włóż garnek do piekarnika. Piecz chleb 30 minut w temperaturze 240 stopni C (najlepiej pod przykryciem, ale nie jest to konieczne).
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 220 stopni C, a chleb wyjmij z garnka i włóż ponownie do piekarnika na kratkę. Piecz chleb 15 minut, a następnie wyjmij i ostudź.