Go Back

Chleb z garnka

Przygotowanie: 40 min.
Czas ogółem14 hrs
Wielkość: 1 chleb śr. 18 cm
Kalorie (porcja/sztuka): 1206kcal

Składniki

  • 350 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej (3 szklanki - użyłam mąki pełnoziarnistej typ 2000)
  • 3,5 g drożdży suchych (!/2 opakowania)
  • 375 ml wody (1,5 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Instrukcja

  • Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj (ciasto będzie dość rzadkie).
  • Następnie zakryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
  • Kolejnego dnia wyjmij ciasto na posypany mąką blat i uformuj kulę. Jeśli ciasto się klei, podsyp mocniej mąką (ciasto ma być nadal dość rzadkie).
  • Na durszlak wyłóż ściereczkę i posyp ją mąką. Następnie włóż na ścierkę uformowane ciasto, posyp je mąką i zakryj. Odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i włóż do niego pusty garnek lub naczynie żaroodporne (pamiętaj, żeby ganek nie miał plastikowych rączek).
  • Po 30 minutach wyjmij ostrożnie garnek i przełóż do niego ciasto na chleb (w tym celu rozwiń ściereczkę, przytrzymaj ją i energicznie przerzuć ciasto do garnka).
  • Natnij górę ciasta i włóż garnek do piekarnika. Piecz chleb 30 minut w temperaturze 240 stopni C (najlepiej pod przykryciem, ale nie jest to konieczne).
  • Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 220 stopni C, a chleb wyjmij z garnka i włóż ponownie do piekarnika na kratkę. Piecz chleb 15 minut, a następnie wyjmij i ostudź.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 chleb): Kcal: 1206 | Białko: 37,3 | Węglowodany: 223,4 | Tłuszcze: 6,9
Chleb ma średnicę 18 cm (jest to zależne od garnka, w którym go upieczecie).
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu