Mąkę wymieszaj z drożdżami w misce, dodaj sól i jajko, a na końcu olej. Następnie mieszając składniki dodawaj powoli ciepłą wodę (najlepiej stopniowo).
Ciasto ugniataj do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli zbyt mocno się klei, dodaj mąki. Gotowe ciasto odstaw na 30 min. do wyrośnięcia (pod przykryciem).
W tym czasie przygotuj farsz.
Po 30 minutach wyjmij ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Następnie za pomocą szklanki wycinaj kółka. Na środek każdego kawałka kładź po łyżeczce farszu. Następnie składaj ciasto na pół, tak jak na pierogi. Zwróć uwagę, żeby dokładnie skleić boki (żeby farsz nie wyciekł podczas pieczenia).
Gotowe pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj nim pierogi na blaszce. Następnie posyp sezamem i czarnuszką.
Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
Podawaj z sosem, np. czosnkowym