Go Back

Placuszki dyniowe

Przygotowanie: 20 min.
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 92kcal

Składniki

  • 130 g puree z dyni (1/2 szklanki)
  • 75 g jogurtu naturalnego typu skyr
  • 70 g mąki jaglanej (1/2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka erytrytolu (można pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcja

Puree z dyni

  • Dynię umyj i przetnij na pół. Wydrąż miąższ oraz pestki. Pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
  • Ułóż kawałki dyni na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Włóż dynie do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
  • Odstaw formę do wystygnięcia. Po tym czasie odetnij skórę z każdego kawałka dyni.
  • Następnie wszystkie kawałki zblenduj na jednolitą masę.
  • Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów.
  • Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni.

Placuszki

  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
  • Rozgrzej patelnię i posmaruj ją oliwą.
  • Nakładaj ciasto łyżką i smaż z każdej strony na małym ogniu (wskazówka: bardzo delikatnie przewracaj na drugą stronę).
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 92 | Białko: 5,3 | Węglowodany: 11,3 | Tłuszcze: 2,8
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu