Placuszki dyniowe
Kalorie (porcja/sztuka): 92kcal
- 130 g puree z dyni (1/2 szklanki)
- 75 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 70 g mąki jaglanej (1/2 szklanki)
- 2 jajka
- 1 łyżka erytrytolu (można pominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Puree z dyni
Dynię umyj i przetnij na pół. Wydrąż miąższ oraz pestki. Pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
Ułóż kawałki dyni na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż dynie do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Odstaw formę do wystygnięcia. Po tym czasie odetnij skórę z każdego kawałka dyni.
Następnie wszystkie kawałki zblenduj na jednolitą masę.
Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów.
Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni.
Placuszki
Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją oliwą.
Nakładaj ciasto łyżką i smaż z każdej strony na małym ogniu (wskazówka: bardzo delikatnie przewracaj na drugą stronę).
Podawaj z ulubionymi dodatkami.