Go Back

Tarta z kurkami

Przygotowanie: 1 h.
Wielkość: 5 porcji
Kalorie (porcja/sztuka): 414kcal

Składniki

Kruche ciasto

  • 200 g mąki pszennej lub owsianej (1,5 szklanki)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól (1/2 łyżeczki)

Masa

  • 100 g kurek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 jajka
  • 200 g śmietanki 18 %
  • 20 g tartej mozzarelli
  • natka świeżej pietruszki
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka,ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

Instrukcja

Kruche ciasto

  • Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem.
  • Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę do tarty (ja użyłam o wymiarach 35 cm na 11 cm). Wyrównaj brzegi i ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je 10 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
  • Wyjmij ciasto i włóż na nie przygotowane kurki z cebulką. Następnie zalej całość przygotowaną masą ze śmietanki i posyp częścią mozzarelli.
  • Włóż ponownie do piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).

Masa

  • Kurki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w półksiężyce.
  • Na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą włóż cebulę oraz kurki. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaj pieprz, sól, paprykę i świeżą natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
  • Do miski wlej śmietankę, dodaj 2 jajka oraz mozzarellę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 414 | Białko: 11,3 | Węglowodany: 35 | Tłuszcze: 26,3
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu