Jeśli macie ochotę na odrobinę słodyczy, to polecam ten wypiek. Niezwykle aromatyczna stucla z jabłkami i cynamonem. Ciasto drożdżowe z owocami i lukrem, tworzą absolutnie przepyszne połączenie. Strucla smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno 🙂 .
Strucla z jabłkami
Wielkość: 1 sztuka
Składniki
ciasto drożdżowe
- 550 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 80 g masła
- 220 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
nadzienie
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
dodatkowo
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 30 g cukru pudru
Instrukcja
- Mąkę, cukier oraz drożdże wsyp do miski.
- Masło rozpuść w rondelku, a następnie dolej do niego zimne mleko (220 ml) i wymieszaj (całość ma być lekko ciepła, ale nie gorąca).
- Do miski z mąką dodaj jajko, a następnie masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce do wyrośnięcia na godzinę.
- W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż je na rozgrzaną patelnię i posyp 2 łyżkami cukru oraz cynamonem. Smaż do momentu, aż cukier zrobi się gęsty.
- Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj na kształt dużego prostokąta. Na całość wyłóż podsmażone jabłka i rozłóż je równomiernie.
- Następnie zwiń ciasto w rulon. Po tym przetnij rulon wzdłuż i spleć 2 kawałki na kształt warkocza.
- Tak splecione ciasto włóż do keksówki (użyłam o wymiarach 30,5 cm na 12 cm), posmarowanej masłem.
- Żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj struclę.
- Włóż struclę do nagrzanego piekarnika i piecz ją 30 minut minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
- Po wyjęciu studź struclę na kratce, a na koniec posmaruj lukrem (wymieszaj cukier puder z odrobiną wody).
Informacje dodatkowe
Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Goska
Przepyszny , polecam do kawki .
Przepisy na widelcu
Dziękuję 🙂