Chyba nie znam osoby, która nie lubi pierogów. W związku z tym postanowiłam przygotować przepis na ich pieczoną wersję z ciasta drożdżowego. Znane są pod nazwą piecuchy, oznaczającą pierogi z pieca 🙂 . Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Dzięki temu, że są małe, sprawdzą się jako przekąska na imprezy w większym gronie. Będą także idealne na obiad, który można wziąć ze sobą w pojemniku do pracy czy szkoły 🙂 .
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą
Wielkość: 36 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 58kcal
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 125 ml letniej wody (1/2 szklanki)
- 2 łyżki oleju
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 1 jajko
- 1 żółtko jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sezamu
Farsz
- 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 270 g sera feta (1 opakowanie)
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, papryka
Instrukcja
Ciasto
- Mąkę wymieszaj z drożdżami w misce, dodaj sól i jajko, a na końcu olej. Następnie mieszając składniki dodawaj powoli ciepłą wodę (najlepiej stopniowo).
- Ciasto ugniataj do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli zbyt mocno się klei, dodaj mąki. Gotowe ciasto odstaw na 30 min. do wyrośnięcia (pod przykryciem).
- W tym czasie przygotuj farsz.
- Po 30 minutach wyjmij ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Następnie za pomocą szklanki wycinaj kółka. Na środek każdego kawałka kładź po łyżeczce farszu. Następnie składaj ciasto na pół, tak jak na pierogi. Zwróć uwagę, żeby dokładnie skleić boki (żeby farsz nie wyciekł podczas pieczenia).
- Gotowe pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj nim pierogi na blaszce. Następnie posyp sezamem i czarnuszką.
- Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Podawaj z sosem, np. czosnkowym
Farsz
- Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą włóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zarumienienia się czosnku i następnie włóż szpinak.
- Po zmniejszeniu objętości przez szpinak dodaj pieprz, sól oraz paprykę.
- Ser feta pokrój w drobną kostkę. Dodaj do szpinaku na patelni. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 58 | Białko: 2,7 | Węglowodany: 7,3 | Tłuszcze: 2 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz