Zawitała do nas jesień, dlatego przydadzą się pyszne i sycące śniadania 🙂 . Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem jest wartościowym posiłkiem, którego zapach unosi się w całym mieszkaniu 🙂 . Owsiankę możecie przygotować w jednej blaszce albo użyć foremek do muffinek. Rewelacyjnie sprawdzi się do zabrana ze sobą do pracy albo spakowania dzieciom do szkoły.
Pieczona owsianka z jabłkami i cynamonem
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 218kcal
Składniki
- 100 g płatków owsianych (1 szklanka)
- 150 g jogurtu naturalnego typu skyr (1 opakowanie)
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 1 jabłko
- 12 g wiórków kokosowych (2 łyżki)
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
- Jabłko obierz ze skórki, wydrąż środek i pokrój w kostkę.
- Jedną łyżkę wiórków kokosowych zostaw do posypania owsianki. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą w misce.
- Przygotowaną masę wlej do formy (ja użyłam o wymiarach 18 cm na 16 cm) lub papilotek na muffinki. Na wierzch owsianki połóż pokrojone kawałki jabłka i posyp je łyżką wiórków kokosowych.
- Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz owsiankę 30 minut w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 218 | Białko: 10,5 | Węglowodany: 33,2 | Tłuszcze: 5,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Klaudia
Czy można taką owsiankę piec w aluminiowej blaszce?
Przepisy na widelcu
Tak, można 🙂