Aromatyczne kulki mięsne z suszonymi pomidorami i bazylią, to propozycja na pyszny obiad 🙂 .
Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Można podawać je na różne sposoby, ponieważ smakuje świetnie zarówno z makaronem, kaszą, ryżem, jak i ziemniakami albo chlebkami naan. Spróbujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie 🙂 .
Kulki mięsne w sosie z suszonymi pomidorami i bazylią
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 281kcal
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego (1 kartonik)
- 200 g śmietany 18%
- 50 g pomidorów suszonych
- 1 cebula
- 1 pęczek świeżej bazylii
- przyprawy: do mięs, czosnek, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Instrukcja
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a suszone pomidory w małe kawałki.
- Do miski włóż mięso, pokrojoną cebulę i pomidory. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie z ciasta formuj małe kulki.
- Wkładaj je na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony. Jeśli mięso puści dużo tłuszczu, wylej go z patelni.
- Do podsmażonego mięsa wlej przecier pomidorowy i wymieszaj.
- Na koniec dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Smaż jeszcze około 5 minut.
- Podawaj z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub chlebkami naan.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 281 | Białko: 23,8 | Węglowodany: 16,3 | Tłuszcze: 16,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz