Pyszne i aromatyczne drożdżówki z masą serową i owocami. Idealne jako przekąska do kawy albo do zabrania ze sobą do pracy czy na wyjazd. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno. W przepisie można wykorzystać sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, borówki, jagody lub jeżyny. Pięknie się prezentują i szybko znikają 😉 . Zachęcam do wypieków 🙂 .
Drożdżówki z serem i owocami
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 364kcal
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 7 g drożdży suchych (1 opakowanie)
- 1 jajko
- 30 g cukru (ja użyłam erytrytolu)
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 50 g masła
Masa serowa
- 250 g twarogu chudego (lub półtłustego)
- 2 łyżki gęstej śmietany (18% lub 30%)
- 1 żółtko jaja
- 2 łyżki cukru (ja użyłam erytrytolu)
Kruszonka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru (ja użyłam erytrytolu)
- 40 g masła
Owoce
- 100 g jeżyn (lub innych owoców)
Instrukcja
Ciasto
- Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier i jajko. Wszystko zmieszaj. Mleko podgrzej w rondelku, a masło rozpuść. Dodaj mleko i masło do pozostałych składników. Na koniec wsyp drożdże i wszystko mieszaj do powstania jednolitej masy (wskazówka: możesz wyrabiać ciasto ręcznie, wówczas ugniataj je do momentu, aż będzie odchodzić od rąk, a jeśli będzie się kleić – dodaj trochę mąki).
- Włóż gotowe ciasto do miski i odstaw pod przykryciem na 40 min. do wyrośnięcia (wskazówka: w tym czasie przygotuj masę serową i kruszonkę).
- Podziel ciasto na 6 części i formuj z nich kule. Układaj je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrób wgłębienia na środku każdej bułki. Następnie włóż na środek przygotowaną masę serową, połóż kilka jeżyn i posyp kruszonką.
- Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 min. w temperaturze 180 stopni C.
Masa serowa
- Twaróg wymieszaj ze śmietaną, cukrem oraz żółtkiem. Masa powinna być dość zbita.
Kruszonka
- Mąkę, cukier i masło posiekaj. Rozetrzyj widelcem lub dłońmi, żeby masło wchłonęło mąkę.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 364 | Białko: 15,7 | Węglowodany: 43,6 | Tłuszcze: 14,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz