• Przejd藕 do g艂贸wnej nawigacji
  • Przejd藕 do tre艣ci
  • Przejd藕 do g艂贸wnego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Chleb z garnka

11 stycznia 2020 Zostaw komentarz

Przejd藕 do przepisu Drukuj przepis

chleb z garnka

Lubicie 艣wie偶utki i pachn膮cy chleb? 馃檪 Zak艂adam, 偶e ka偶dy z Was uwielbia pieczywo. Spr贸bujcie sami przygotowa膰 chleb! 馃檪聽 Chleb z garnka to przepis idealny dla os贸b pocz膮tkuj膮cych, kt贸re chc膮 rozpocz膮膰 swoj膮 przygod臋 z wypiekaniem bez u偶ycia zakwasu. Chleb jest aromatyczny i ma chrupi膮c膮 sk贸rk臋, dlatego zach臋cam do wypr贸bowania. Gwarantuj臋, 偶e go pokochacie! 艢wie偶o upieczony chleb warto postuka膰 od spodu, poniewa偶 wydaje wtedy charakterystyczny g艂uchy d藕wi臋k, kt贸ry oznacza, 偶e wyszed艂 idealny 馃檪 .

chleb z garnka
Drukuj

Chleb z garnka

Przygotowanie: 40 min.
Czas og贸艂em14 hrs
Wielko艣膰: 1 chleb 艣r. 18 cm
Kalorie (porcja/sztuka): 1206kcal

Sk艂adniki

  • 350 g m膮ki pszennej lub pe艂noziarnistej (3 szklanki - u偶y艂am m膮ki pe艂noziarnistej typ 2000)
  • 3,5 g dro偶d偶y suchych (!/2 opakowania)
  • 375 ml wody (1,5 szklanki)
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka soli

Instrukcja

  • Wszystkie sk艂adniki w艂贸偶 do miski i wymieszaj (ciasto b臋dzie do艣膰 rzadkie).
  • Nast臋pnie zakryj misk臋 艣ciereczk膮 i odstaw ciasto na 12-14 godzin (najlepiej na noc).
  • Kolejnego dnia wyjmij ciasto na posypany m膮k膮 blat i uformuj kul臋. Je艣li ciasto si臋 klei, podsyp mocniej m膮k膮 (ciasto ma by膰 nadal do艣膰 rzadkie).
  • Na durszlak wy艂贸偶 艣ciereczk臋 i posyp j膮 m膮k膮. Nast臋pnie w艂贸偶 na 艣cierk臋 uformowane ciasto, posyp je m膮k膮 i zakryj. Odstaw na oko艂o 40 minut do wyro艣ni臋cia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C (g贸ra d贸艂, bez termoobiegu) i w艂贸偶 do niego pusty garnek lub naczynie 偶aroodporne (pami臋taj, 偶eby ganek nie mia艂 plastikowych r膮czek).
  • Po 30 minutach wyjmij ostro偶nie garnek i prze艂贸偶 do niego ciasto na chleb (w tym celu rozwi艅 艣ciereczk臋, przytrzymaj j膮 i energicznie przerzu膰 ciasto do garnka).
  • Natnij g贸r臋 ciasta i w艂贸偶 garnek do piekarnika. Piecz chleb 30 minut w temperaturze 240 stopni C (najlepiej pod przykryciem, ale nie jest to konieczne).
  • Po tym czasie zmniejsz temperatur臋 do 220 stopni C, a chleb wyjmij z garnka i w艂贸偶 ponownie do piekarnika na kratk臋. Piecz chleb 15 minut, a nast臋pnie wyjmij i ostud藕.

Informacje dodatkowe

Warto艣ci od偶ywcze (1 chleb): Kcal: 1206 | Bia艂ko: 37,3 | W臋glowodany: 223,4 | T艂uszcze: 6,9
Chleb ma 艣rednic臋 18 cm (jest to zale偶ne od garnka, w kt贸rym go upieczecie).
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku聽oraz obserwuj na instagramie. Wypr贸buj przepis do艂膮czaj膮c #przepisynawidelcu

chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka chleb z garnka

W kategorii:Do 6 sk艂adnik贸w, Pieczywo, 艢niadania, Wszystkie

Poprzedni wpis « Fit kostka jagodowa
Kolejny wpis Fit gofry jaglane »

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cze艣膰! Mam na imi臋 Sylwia i jestem autork膮 przepisynawidelcu. Przygotowuj臋 przepisy, potrawy i zdj臋cia da艅 tworzonych z pasj膮, kt贸re mam nadziej臋 zachwyc膮 Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smak贸w - Przepisy kulinarne na ka偶d膮 okazj臋 i wyszukiwarka przepis贸w

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatno艣ci