• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Przepisy na widelcu

  • Przepisy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Instagram

Chałka

17 marca 2020 8 komentarzy

Przejdź do przepisu Drukuj przepis

chałka

Chałka kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam się nią w towarzystwie mleka 🙂 . Długo bałam się samodzielnego pieczenia chałki, jak się okazało, niepotrzebnie! Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest tak plastyczne, że nie trzeba podsypywać go mąką. Chałka jest przepyszna! Możecie przygotować ją z kruszonką lub bez. Polecam obejrzeć ten filmik z zaplatania chałki, jeśli nie jesteście pewni jak to zrobić 🙂 . To co, do dzieła! Trzymam kciuki 🙂

chałka
Drukuj

Chałka

Przygotowanie: 2 hrs
Wielkość: 2 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 1574kcal

Składniki

chałka

  • 550 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
  • 80 g masła
  • 220 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru

kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

dodatkowo do posmarowania

  • 1 łyżka mleka
  • 1 żółtko

Instrukcja

chałka

  • Mąkę, cukier oraz drożdże wsyp do miski. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
  • Masło rozpuść w rondelku, a następnie dolej do niego zimne mleko i wymieszaj (całość ma być lekko ciepła, ale nie gorąca).
  • Do miski z mąką dodaj jajko, a następnie masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Ciasto po wyrośnięciu podziel na 2 części. Następnie każdą z nich podziel na 4 części (możesz także podzielić ciasto na 3 części i zapleść chałkę tak jak warkocz).
  • Z każdej z 4 części uformuj wałki o tej samej długości. Sklej początki wałków i zapleć chałkę tak jak na zdjęciach lub jak warkocz. Końce wałków złącz ze sobą. Z drugą częścią ciasta zrób to samo.
  • Gotowe chałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie.
  • Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj chałki.
  • Następnie posyp je kruszonką.
  • Włóż chałki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).

kruszonka

  • Wszystkie składki zagnieć do uzyskania kruszonki (rozetrzyj masło w dłoniach tak, żeby oblepiło mąkę i cukier).

Informacje dodatkowe

Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 1574 | Białko: 43,6 | Węglowodany: 269,1 | Tłuszcze: 49,1
Smacznego!
Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka chałka

W kategorii:Do 6 składników, Pieczywo, Przekąski, Słodkie, Śniadania, Wszystkie

Poprzedni wpis « Ziemniaki hasselback
Kolejny wpis Gofry wytrawne »

Reader Interactions

Komentarze

  1. Magda

    20 marca 2020 o 13:40

    Właśnie wyjęłam z piekarnika. Ponieważ mam stary, zatarły się symbole na pokrętle i grzałam tylko od dołu 😉 Z wierzchu niestety się nie przypiekła, ale całość pyszna, a ciepła z masłem to już obłęd! Następne będą lepsze, upiekę góra-dół (tylko muszę znaleźć jakąś rozpiskę, instrukcję do piekarnika). Zaplatanie było świetną zabawą 😀

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      21 marca 2020 o 13:35

      Dziękuje za komentarz. To faktycznie zadanie było utrudnione bez symboli na pierkaniku 😉 . Super, że mimo wszystko się udało! Cieszę się, że zaplatanie było fajną zabawą – ja też lubię to robić i za każdym razem mam wielką frajdę 🙂 . Pozdrawiam ciepło 🙂

      Odpowiedz
  2. GOŚKA

    28 marca 2020 o 18:36

    Wyszly przepyszne polecam

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      29 marca 2020 o 20:47

      Super! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały!

      Odpowiedz
  3. Verona1977

    3 kwietnia 2020 o 21:59

    Ciasto nie wyrosłoCo zrobiłam źle???

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      4 kwietnia 2020 o 20:46

      Proszę powiedzieć jakich drożdży Pani używała? Jest kilka opcji, dlaczego ciasto nie wyrosło:
      – drożdże były przeterminowane,
      – ciasto za krótko wyrastało,
      – mleko lub masło były za gorące.
      Ciężko mi stwierdzić, co zrobiła Pani źle. Jak będę miała więcej informacji, to postaram się pomóc 🙂 .

      Odpowiedz
  4. Jola

    23 maja 2020 o 10:52

    Dzień dobry, jeśli chce dodać świeże drożdże to w jakiej proporcji i jak należy z nimi postąpić?

    Odpowiedz
    • Przepisy na widelcu

      23 maja 2020 o 11:07

      Dzień dobry,
      na 7g drożdży suchych należy użyć 25g drożdży świeżych. Z drożdży świeżych trzeba przygotować rozczyn: mleko lekko podgrzać i połączyć z drożdżami i cukrem. Następnie dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na około 15 minut. Później postępować tak jak w przepisie, czyli wyrabiać ciasto 🙂 .
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Cześć! Mam na imię Sylwia i jestem autorką przepisynawidelcu. Przygotowuję przepisy, potrawy i zdjęcia dań tworzonych z pasją, które mam nadzieję zachwycą Was smakiem. O mnie

Partnerzy

Przepisy kulinarne Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

Copyright © 2021 przepisynawidelcu | polityka prywatności