Chałka kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam się nią w towarzystwie mleka 🙂 . Długo bałam się samodzielnego pieczenia chałki, jak się okazało, niepotrzebnie! Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest tak plastyczne, że nie trzeba podsypywać go mąką. Chałka jest przepyszna! Możecie przygotować ją z kruszonką lub bez. Polecam obejrzeć ten filmik z zaplatania chałki, jeśli nie jesteście pewni jak to zrobić 🙂 . To co, do dzieła! Trzymam kciuki 🙂
Chałka
Wielkość: 2 sztuki
Kalorie (porcja/sztuka): 1574kcal
Składniki
chałka
- 550 g mąki pszennej (użyłam typ 405)
- 7 g drożdży suchych (lub 25 g świeżych)
- 80 g masła
- 220 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 30 g cukru
dodatkowo do posmarowania
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
Instrukcja
chałka
- Mąkę, cukier oraz drożdże wsyp do miski. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut.
- Masło rozpuść w rondelku, a następnie dolej do niego zimne mleko i wymieszaj (całość ma być lekko ciepła, ale nie gorąca).
- Do miski z mąką dodaj jajko, a następnie masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto po wyrośnięciu podziel na 2 części. Następnie każdą z nich podziel na 4 części (możesz także podzielić ciasto na 3 części i zapleść chałkę tak jak warkocz).
- Z każdej z 4 części uformuj wałki o tej samej długości. Sklej początki wałków i zapleć chałkę tak jak na zdjęciach lub jak warkocz. Końce wałków złącz ze sobą. Z drugą częścią ciasta zrób to samo.
- Gotowe chałki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po tym czasie żółtko jajka wymieszaj z łyżką mleka i posmaruj chałki.
- Następnie posyp je kruszonką.
- Włóż chałki do nagrzanego piekarnika i piecz je 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu).
kruszonka
- Wszystkie składki zagnieć do uzyskania kruszonki (rozetrzyj masło w dłoniach tak, żeby oblepiło mąkę i cukier).
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 1574 | Białko: 43,6 | Węglowodany: 269,1 | Tłuszcze: 49,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Magda
Właśnie wyjęłam z piekarnika. Ponieważ mam stary, zatarły się symbole na pokrętle i grzałam tylko od dołu 😉 Z wierzchu niestety się nie przypiekła, ale całość pyszna, a ciepła z masłem to już obłęd! Następne będą lepsze, upiekę góra-dół (tylko muszę znaleźć jakąś rozpiskę, instrukcję do piekarnika). Zaplatanie było świetną zabawą 😀
Przepisy na widelcu
Dziękuje za komentarz. To faktycznie zadanie było utrudnione bez symboli na pierkaniku 😉 . Super, że mimo wszystko się udało! Cieszę się, że zaplatanie było fajną zabawą – ja też lubię to robić i za każdym razem mam wielką frajdę 🙂 . Pozdrawiam ciepło 🙂
GOŚKA
Wyszly przepyszne polecam
Przepisy na widelcu
Super! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały!
Verona1977
Ciasto nie wyrosłoCo zrobiłam źle???
Przepisy na widelcu
Proszę powiedzieć jakich drożdży Pani używała? Jest kilka opcji, dlaczego ciasto nie wyrosło:
– drożdże były przeterminowane,
– ciasto za krótko wyrastało,
– mleko lub masło były za gorące.
Ciężko mi stwierdzić, co zrobiła Pani źle. Jak będę miała więcej informacji, to postaram się pomóc 🙂 .
Jola
Dzień dobry, jeśli chce dodać świeże drożdże to w jakiej proporcji i jak należy z nimi postąpić?
Przepisy na widelcu
Dzień dobry,
na 7g drożdży suchych należy użyć 25g drożdży świeżych. Z drożdży świeżych trzeba przygotować rozczyn: mleko lekko podgrzać i połączyć z drożdżami i cukrem. Następnie dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na około 15 minut. Później postępować tak jak w przepisie, czyli wyrabiać ciasto 🙂 .
Pozdrawiam serdecznie 🙂