Proste, każdemu znane składniki, niejednokrotnie używane do różnego rodzaju sałatek połączone w ładnie, a przede wszystkim smacznie komponujące się warstwy. Sałatka warstwowa z kurczakiem i brokułami jest lekka i przyjemna, a prażony słonecznik idealnie wykańcza jej smak.
Sałatka warstwowa z kurczakiem i brokułami
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 282kcal
Składniki
- 1 filet z kurczaka (200g)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 brokuł
- 150 g mrożonej marchewki w kostce
- 20 g słonecznika
- 100 g feta
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 duża łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: papryka, pieprz, sól
Instrukcja
- Marchewkę ugotuj w garnku, później wysusz na durszlaku i przełóż do miseczki. Filet umyj i pokrój w drobną kostkę. Włóż go na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię, dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę).
- Słonecznik wsyp na suchą patelnię i podsmaż do zarumienienia (nie dodawaj oleju). Gotowy słonecznik przełóż do pojemnika lub miseczki.
- Ser feta pokrój w kostkę. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, dodaj trochę pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Gotowego kurczaka przełóż do miski. Układaj sałatkę warstwami: kurczak, marchewka, kukurydza, feta, brokuły, sos, słonecznik.
- Możesz użyć obręczy do układania sałatki na talerzu lub przygotować ją w szklanej misce.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal 282 | Białko: 22,9 | Węglowodany: 20,6 | Tłuszcze: 14,0 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz