Tłusty czwartek za pasem, dlatego przygotowałam ekspresowe mini pączuszki z serkiem homogenizowanym. Robi się je naprawdę szybko, a do tego przepis jest prosty. Pączuszki są przepyszne i najlepiej smakują od razu po przygotowaniu 🙂 . Możecie posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem. Gotowe pączuszki możecie również nadziać czekoladą lub powidłami.
Mini pączki z serkiem homogenizowanym
Wielkość: 20 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 78kcal
Składniki
- 200 g serka homogenizowanego (typu Danio, Rolmlecz)
- 200 g mąki pszennej (1 1/3 szklanki, użyłam typ 405)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g cukru pudru do posypania
- 0,5 l oleju do smażenia
Instrukcja
- Mąkę, serek, jajka i proszek do pieczenia włóż do miski i dokładnie wymieszaj lub użyj miksera do połączenia składników (otrzymasz gęstą masę).
- Do garnka wlej olej i podgrzewaj go do temperatury około 170 stopni C. Jeśli nie masz termometru, włóż drewniany patyczek do gorącego oleju. Jeśli pojawią się wokół niego pęcherzyki powietrza, to znaczy, że olej ma odpowiednią temperaturę.
- Nakładaj łyżką ciasto i wkładaj je do nagrzanego oleju. Smaż z każdej strony do zarumienienia się pączków. Uważaj, żeby nie wyciągnąć ich za szybko (będą wtedy surowe w środku) oraz nie przypalić.
- Gotowe pączki odsącz na papierze i następnie posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 78 | Białko: 2,4 | Węglowodany: 9,7 | Tłuszcze: 3,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz