Lubicie śniadania na słodko? 🙂 Polecam Wam przepyszne placuszki dyniowe! Mają piękny kolor, są lekko słodkie i zachwycają smakiem. Ponadto możecie jeść je same, z domowymi powidłami albo owocami. Wszystko zależy od waszych upodobań, ponieważ placuszki smakują z większością dodatków 🙂 .
Placuszki dyniowe
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 92kcal
Składniki
- 130 g puree z dyni (1/2 szklanki)
- 75 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 70 g mąki jaglanej (1/2 szklanki)
- 2 jajka
- 1 łyżka erytrytolu (można pominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
Puree z dyni
- Dynię umyj i przetnij na pół. Wydrąż miąższ oraz pestki. Pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
- Ułóż kawałki dyni na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż dynie do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
- Odstaw formę do wystygnięcia. Po tym czasie odetnij skórę z każdego kawałka dyni.
- Następnie wszystkie kawałki zblenduj na jednolitą masę.
- Tak powstałe puree możesz trzymać do 5 dni w lodówce i wykorzystać je do różnych przepisów.
- Standardowa szklanka o pojemności 250 ml mieści 260 g puree z dyni.
Placuszki
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją oliwą.
- Nakładaj ciasto łyżką i smaż z każdej strony na małym ogniu (wskazówka: bardzo delikatnie przewracaj na drugą stronę).
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 92 | Białko: 5,3 | Węglowodany: 11,3 | Tłuszcze: 2,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Kamila
Trochę wyszły gorzkie ….? Co może być przyczyną ?
Przepisy na widelcu
Nie powinny takie wyjść. Może dynia była gorzka albo puree starsze niż 5 dni?