Przedstawiam Wam idealny deser z galaretką i śmietanką na upalne dni 🙂 . Smakuje wyśmienicie, w tej wersji wybrałam galaretkę pomarańczową, którą możecie zastąpić swoim ulubionym smakiem. Deser świetnie sprawdzi się także z dodatkowymi owocami 🙂 .
Deser z galaretką i śmietanką
Wielkość: 4 porcje
Kalorie (porcja/sztuka): 392kcal
Składniki
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym (lub innym)
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 1/2 pomarańczy (lub innych owoców)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Instrukcja
- Galaretkę rozpuść w 500 ml gorącej wody i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku. Odstaw do ostygnięcia. Następnie przełóż ją do lodówki do szybszego stężenia.
- Obie śmietanki ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Podziel bitą śmietankę na dwie części i jedną z nich włóż do lodówki.
- Do drugiej części śmietanki dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę oraz wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Dokładnie wymieszaj lub użyj miksera.
- Przygotuj szklanki na deserki (ja użyłam o pojemności 200 ml). Do każdej z nich wlej na dno część galaretki. Włóż do zamrażalnika na 10 min.
- Po tym czasie wlej delikatnie kolejną warstwę ze śmietanki z żelatyną. Ponownie wstaw do zamrażalnika na 10 min. Wykonaj tak z kolejnymi warstwami.
- Czekoladę i skórkę pomarańczy zetrzyj na najmniejszych oczkach. Wyjmij deserki z zamrażalnika.
- Bitą śmietanę przełóż do szprycy z ozdobną końcówką i nakładaj na przygotowane deserki (wskazówka: możesz nałożyć ją także za pomocą łyżeczki). Następnie posyp je startą czekoladą i skórką pomarańczy.
- Przygotowane deserki włóż do lodówki lub od razu podawaj
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 392 | Białko: 5,3 | Węglowodany: 22,1 | Tłuszcze: 31,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Marcepanowa kuchnia
Pięknie wyglądają z tą pomarańczową galaretką 🙂
Przepisy na widelcu
Dziękuję 🙂