Aromatyczne i chrupiące bułki wypełnione przepysznym farszem z pieczarkami. Są idealne o każdej porze dnia, ponieważ mogą być pomysłem na śniadanie, obiad albo przyjęcie :). Jedno mogę Wam zagwarantować, znikają w mgnieniu oka, a ich zapach unosi się w całym domu. Do bułeczek idealnie pasuje domowy sos czosnkowy albo pomidorowy.
Bułki z pieczarkami
Wielkość: 6 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 269kcal
Składniki
Farsz
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra
Bułki
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 125 ml ciepłej wody (1/2 szklanki)
- 2 łyżki oleju
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Pozostałe
- 1 żółtko jajka (do posmarowania bułek)
- 2 łyżeczki sezamu (do posypania bułek)
Instrukcja
Farsz
- Pieczarki umyj i obierz, pokrój w małe kawałki. Cebulę pokrój w małą kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię (posmarowaną oliwą) włóż pokrojone pieczarki z cebulą. Smaż do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość i na patelni nie będzie wody. W trakcie smażenia dopraw do smaku – solą, pieprzem i papryką.
- Odstaw farsz do ostygnięcia.
Bułki
- Mąkę wymieszaj z drożdżami w misce, dodaj sól i jajko, a na końcu olej. Następnie mieszając składniki dodawaj powoli ciepłą wodę (najlepiej stopniowo).
- Ciasto ugniataj do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli zbyt mocno się klei, dodaj mąki. Gotowe ciasto odstaw na 30 min. do wyrośnięcia (pod przykryciem).
- Po 30 minutach wyjmij ciasto i podziel je na 6 części (wskazówka: jeśli chcesz mniejsze bułki, podziel ciasto na więcej części) i rozwałkuj je na cienkie kawałki.
- Na środek każdego rozwałkowanego kawałka połóż łyżkę farszu. Zawiń ciasto u góry i na dole do środa, a następnie boki. Obróć ciasto łączeniem do dołu. Następnie posmaruj bułki żółtkiem jaja wymieszanego z dwiema łyżkami wody (za pomocą pędzelka). Każdą bułkę posyp sezamem i ułóż na blaszce zachowując odstępy między nimi.
- Włóż bułki do nagrzanego piekarnika. Piecz je 25-30 min. w temperaturze 180 stopni C.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 269 | Białko: 11,8 | Węglowodany: 41,9 | Tłuszcze: 6,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz