Pamiętacie smak bloku czekoladowego z dzieciństwa? Ja uwielbiam do niego wracać. Za każdym razem smakuje tak samo obłędnie :). Przygotowałam go w trochę innej, niestandardowej wersji. Kulki z bloku czekoladowego w posypkach zachwycają swoim wyglądem. Każdy może przygotować kuleczki ze swoimi ulubionymi posypkami. Przygotowanie tego przepisu może być fajną zabawą z najmłodszymi łasuchami :). Zachęcam do wypróbowania przepisu i wybrania swojej ulubionej wersji.
Kulki z bloku czekoladowego
Wielkość: 40 sztuk
Kalorie (porcja/sztuka): 58kcal
Składniki
- 75 g margaryny
- 50 g kakao (słodkie)
- 150 g mleka w proszku
- 25 g cukru
- 200 g herbatników
- 10 g wiórków kokosowych
- Posypka cukrowa do obtaczania kulek
Instrukcja
- Margarynę rozpuść w garnku i dodaj cukier. W tym czasie w miseczce pokrusz herbatniki na drobne kawałki (wskazówka: herbatniki polecam pokruszyć bardzo drobno, żeby wyszły malutkie kulki).
- Do rozpuszczonej masy w garnuszku dodaj kakao i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie wsyp mleko w proszku i mieszaj do powstania zwartej masy. Na koniec dodaj pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj.
- Garnek odstaw do ostygnięcia masy (ok. 10-15 minut).
- Z gotowej masy formuj kulki i obtaczaj je w wybranej przez siebie posypce. Gotowe kulki wstaw na min. 3 godziny do lodówki.
Informacje dodatkowe
Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 58 | Białko: 1,4 | Węglowodany: 6,5 | Tłuszcze: 3,0 Wartości odżywcze (cały blok czekoladowy): Kcal: 2330 | Białko: 56,2 | Węglowodany: 258,2 | Tłuszcze: 121,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie. Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Dodaj komentarz